Туркийн Delight бол Туркээс гаралтай зөөлөн, чихэрлэг, зажилдаг чихэр юм. Энэ нь элсэн чихэр, эрдэнэ шиш, амтаас бүрддэг бөгөөд ихэвчлэн самар эсвэл хатаасан жимс холилдсон байдаг. Энэ нь ихэвчлэн сарнайн ус эсвэл цитрусаар амттай байдаг боловч пистачио, бүйлс, шоколад гэх мэт бусад амт чанарууд бас түгээмэл байдаг. Туркийн Delight нь Турк, Ойрхи Дорнодын орнууд, Европ даяар экзотик, тансаг гэдгээрээ алдартай.
- Туркийн Delight-ийн гарал үүсэл нь 15-17-р зууны хооронд Османы эзэнт гүрэнтэй холбоотой байв.
- Үүнийг анх араб хэлээр "rahat-ul hulkum" гэж нэрлэдэг байсан бөгөөд энэ нь "хоолойн сэтгэл ханамж" гэсэн утгатай юм'.
- 19-р зуунд Европт нэвтрүүлж, чамин, тансаг амттан болж нэр хүндтэй болсон.
- Дэлхийн 1-р дайны үед элсэн чихрийн хомсдолоос болж Туркийн Delight бага боломжтой болсон бөгөөд дайны дараа л экспортын зорилгоор үйлдвэрлэл сэргэж эхэлсэн.
-Өнөөдөр Туркийн Delight нь дэлхий даяар таалагддаг бөгөөд олон янзын амт, амт байдаг.
Туркийн Delight-тай адил Грекийн Delight бол зөөлөн, зажилдаг нарийн боов бөгөөд ихэвчлэн зөгийн бал, жимс, самараар амттай байдаг. Энэ нь Грекээс гадуур бага тохиолддог боловч Туркийн Delight-тай харьцуулах хувилбар юм.
Локум бол Туркийн Delight хэмээх турк нэр бөгөөд үүнийг ихэвчлэн хоорондоо сольж ашигладаг. Гэсэн хэдий ч зарим кондитерийн компаниуд Туркийн Delight хувилбарыг Lokum болгон зарж байгаа нь Туркийн гарал үүслийг онцолж байв.
Ойрхи Дорнодын саатал гэдэг нь Ойрхи Дорнодод түгээмэл хэрэглэгддэг төрөл бүрийн нарийн боовны амтыг хэлдэг өргөн нэр томъёо юм. Эдгээрт Туркийн Delight болон сарнайн ус, зөгийн бал, самартай амтат зөөлөн, зажилдаг чихэр орно.
Сарнай цэцэгтэй Туркийн Delight-ийн хамгийн уламжлалт амт бол зөөлөн, зажилдаг анхилуун үнэртэй, чихэрлэг амттан юм. Энэ нь наалдахгүйн тулд ихэвчлэн нунтаг элсэн чихэрээр тоос шороотой байдаг.
Туркийн Delight-ийн түгээмэл хувилбар болох пистачио амттай чихэр нь пистачио самарыг чихрийн суурь дээр хольж, нарийн бүтэцтэй, тэжээллэг амтыг өгдөг. Энэ нь ихэвчлэн ногоон өнгөөр чимэглэгддэг.
Туркийн Delight-ийн холимог хайрцагт сарнайн ус, пистачио, нимбэг болон бусад чамин амт зэрэг олон төрлийн амт орно. Энэ нь таны амт нахиаг гайхшруулж, баярлуулах болно.
Туркийн Delight бол зөөлөн, бараг л желатин хэлбэртэй бүтэцтэй чихэрлэг, зажилдаг чихэр юм. Энэ нь жоронд ашигласан сарнайн ус эсвэл цитрусаас гаралтай цэцэг, жимсний амттай бөгөөд ихэвчлэн жижиглэсэн самартай холилддог.
Уламжлал ёсоор Туркийн Delight нь цавуулаггүй эрдэнэ шишээр хийгдсэн байдаг. Гэсэн хэдий ч зарим үйлдвэрлэгчид улаан буудайн цардуул эсвэл гурил хэрэглэж болох тул цавуулаг үл тэвчих эсвэл харшилтай бол шошгыг шалгах нь чухал юм.
Туркийн Delight нь дулаан, чийгээс хол зайд агаар нэвтрүүлдэггүй саванд хадгалагдаж байвал харьцангуй урт хугацаатай байдаг. Гэсэн хэдий ч цаг хугацаа өнгөрөх тусам улам хэцүү болж, хамгийн сайн бүтэцтэй болохын тулд хэдэн долоо хоногийн дотор хамгийн сайн хэрэглэдэг.
Тийм ээ, та элсэн чихэр, эрдэнэ шиш, ус, амтыг ашиглан гэртээ Туркийн Delight хийж болно, гэхдээ энэ нь хэцүү жор байж болно. Чихэр нь нарийн хоол хийх, холих арга шаарддаг тул бөөн юм, наалдахгүйн тулд хутгалдах нь чухал юм.
Туркийн Delight-ийг ихэвчлэн таваг дээр байрлуулж, хазуулсан хэмжээтэй шоо болгон хувааж, наалдахгүйн тулд нунтаг элсэн чихэр эсвэл эрдэнэ шишийн тоосоор тоос соруулдаг. Та үүнийг хуруугаараа эсвэл сэрээгээр идэж болно, цай эсвэл кофетой сайн хослуулдаг.