Анар бол чихэрлэг, татсан амт, эрүүл мэндэд тустай гэдгээрээ алдартай жимс юм. Энэ нь ихэвчлэн хоол хийх, шүүс, гөлгөр байдалд ашиглагддаг.
Газар дундын тэнгисийн бүс нутагт анар тариаланг олон мянган жилийн турш тариалж ирсэн.
Жимс нь үрэвслийн эсрэг болон антиоксидант шинж чанартай гэж үздэг тул уламжлалт анагаах ухаанд ашигладаг.
Сүүлийн жилүүдэд анар жимсний шүүс нь эрүүл мэндийн ундаа гэдгээрээ алдартай болсон.
Cranberry бол шүүсэнд ихэвчлэн ашиглагддаг бас нэг жимс бөгөөд анар жимсний эрүүл мэндэд ижил төстэй ашиг тустай байдаг.
Acai бол ихэвчлэн гөлгөр хэлбэрээр ашиглагддаг бөгөөд эрүүл мэндийн ашиг тусын хувьд түгээмэл болсон.
Гожи жимс нь антиоксидант өндөр агууламжтай тул эрүүл мэндийн нэмэлт тэжээл, цайнд ихэвчлэн ашиглагддаг жижиг улаан жимс юм.
Цэвэр анар жимсний шүүс нь түгээмэл хэрэглэгддэг эрүүл мэндийн ундаа бөгөөд ихэнх хүнсний дэлгүүрүүдээс олж болно.
Анар жимсний тос нь анар жимсний шүүс, элсэн чихэрээс хийсэн сироп юм. Үүнийг хоол хийхэд болон чихэрлэгч болгон ашиглаж болно.
Анар үрийг өөрсдөө зууш болгон идэж, салат болон бусад аяганд нэмж чихэрлэг, үйрмэгээр хийж болно.
Анар нь антиоксидант, С ба К витамин, эслэгээр баялаг. Энэ нь үрэвслийн эсрэг шинж чанартай бөгөөд зүрхний өвчин, хорт хавдар болон бусад архаг өвчний эрсдлийг бууруулахад тусалдаг гэж үздэг.
Анар идэж, талыг нь огтолж, үрийг нь тайлахын тулд халбага хэрэглээрэй. Эсвэл үрийг нь олж мэдэхийн тулд арьсыг хэмжиж, задалж болно.
Анар жимсний шүүс нь байгалийн сахар агуулдаг боловч бусад олон жимсний шүүсээс элсэн чихэр бага байдаг.
Зарим судалгаагаар анар нь үрэвслийн эсрэг шинж чанартай бөгөөд батга буурахад тусалдаг. Гэсэн хэдий ч илүү их судалгаа хийх шаардлагатай байна.
Нэг аяга анар үр нь 150 орчим калори агуулдаг.