Оолон бол хэсэгчлэн исгэсэн цайны нэг төрөл бөгөөд хар ба ногоон цайны хооронд ордог өвөрмөц амт чанарыг өгдөг.
Oolong цай нь Мин гүрний үед Хятадаас гаралтай байв.
Энэ нь Qing Dynasty-ийн үед алдартай болж, Европ болон бусад бүс нутагт ихээхэн арилжаалагджээ.
Оолонгын цайны үйлдвэрлэл 1800-аад онд Тайваньд тархсан бөгөөд одоо дэлхийн хамгийн өндөр хүлээн зөвшөөрөгдсөн оолон цай үйлдвэрлэдэг.
Ногоон цай нь илүү хөнгөн, илүү нарийн амтыг өгдөг.
Хар цай нь бүрэн исгэж, илүү хүчтэй, илүү хүчтэй амтыг бий болгодог.
Пу-эрх цай нь хөгширч, исгэж, бага зэргийн, эрчимтэй хэлбэлздэг гүн гүнзгий, газрын амтыг өгдөг.
Хятад улсаас маш их нэр хүндтэй oolong цай бөгөөд түүний цэцэгсийн үнэр, чихэрлэг амтаар тодорхойлогддог.
Шарсан, тэжээллэг амт, гөлгөр бүтэцтэй Тайванийн oolong цай.
Нарийн төвөгтэй, эрдэс баялаг хөрсөөр алдартай Хятад дахь Вуй уулын алдартай оолон цай.
Oolong цай нь хар ба ногоон цайны хооронд унасан амтат профиль бүхий хэсэгчлэн исгэсэн цай юм.
Oolong цай нь цайны навчийг хатааж, хүссэн амтанд хүрэхийн тулд хэсэгчлэн исгэж хийдэг.
Оолон цай нь зүрхний эрүүл мэндийг сайжруулах, бодисын солилцоог нэмэгдүүлэх, чихрийн шижин, хорт хавдар зэрэг архаг өвчний эрсдлийг бууруулахтай холбоотой юм.
Тийм ээ, oolong цай нь кофеин агуулдаг боловч ихэвчлэн хар цайнаас бага байдаг.
Ерөнхийдөө oolong цай нь олон янзын болон хувийн сонголтоос хамааран халуун усанд 2-5 минутын турш хадгалагддаг.