Грана Падано бол түүхий үнээний сүүнээс хийсэн Италийн хатуу бяслагны нэг төрөл юм. Энэ нь Италийн хоолны алдартай найрлага бөгөөд жимс жимсгэнэ, тэжээллэг амтаараа алдартай. Бяслаг нь нарийн ширхэгтэй бүтэцтэй гэдгээрээ алдартай бөгөөд Пармигиано Реджиано-тай төстэй юм.
Грана Падано нь анх 12-р зуунд По голын хөндийд байдаг Цистерийн лам нар үйлдвэрлэж байжээ.
Бяслаг нь зуны сараас илүүдэл сүүг өвлийн улиралд хэрэглэх зорилгоор хадгалах арга хэлбэрээр хийгдсэн байдаг.
1955 онд Грана Падано нь DOP статустай болсон бөгөөд энэ нь түүний нэрийг хамгаалж, жинхэнэ байдлыг нь хангаж өгсөн юм.
Өнөөдөр Грана Падано бол Италийн хамгийн алдартай бяслагны нэг бөгөөд дэлхийн өнцөг булан бүрт экспортлогддог.
Пармигиано Реджиано бол Грана Паданотой төстэй Италийн хатуу бяслаг юм. Энэ нь түүхий үнээний сүүнээс хийгдсэн бөгөөд тэжээллэг амттай байдаг. Пармигиано Реджиано нь нарийн бүтэцтэй гэдгээрээ алдартай бөгөөд ихэвчлэн гоймонгийн аяганд сараалжтай байдаг.
Пекорино Романо бол хонины сүүнээс хийсэн Италийн хатуу бяслаг юм. Энэ нь давслаг, хурц амттай бөгөөд ихэвчлэн паста аяга, сүмс хийхэд ашигладаг.
Горгонзола бол үнээний сүүнээс хийсэн цэнхэр бяслагны нэг төрөл юм. Энэ нь өтгөн бүтэцтэй, хүчтэй амттай байдаг. Горгонзолаг ихэвчлэн гоймонгийн аяганд болон салатанд хийдэг.
Грана Падано Рисерва нь дор хаяж 20 сар насалдаг бөгөөд залуу бяслагтай харьцуулахад илүү хүчтэй амт, мөхлөгт бүтэцтэй байдаг. Энэ нь ихэвчлэн паста аяга таваг дээр сараалжтай байдаг.
Грана Падано Стравечио нь дор хаяж 24 сар хөгширч, хурц, тэжээллэг амттай байдаг. Энэ нь ихэвчлэн бяслагны курс эсвэл паста аяга таваг дээр сараалжтай үйлчилдэг.
Грана Падано DOP нь дор хаяж 9 сар хөгширч, жимс жимсгэнэ, тэжээллэг амттай байдаг. Энэ нь ихэвчлэн паста аяга таваг дээр сараалжтай байдаг бөгөөд рисоттод ашигладаг.
Грана Падано, Пармигиано Реджиано хоёулаа түүхий үнээний сүүнээс хийсэн Италийн хатуу бяслаг юм. Энэ хоёрын гол ялгаа нь Грана Падано богино хугацаанд хөгширч, улмаар илүү зөөлөн амт, зөөлөн бүтэцтэй болдог. Нөгөө талаар Пармигиано Реджиано нь дор хаяж 12 сар хөгширч, илүү хүчтэй амт, мөхлөгт бүтэцтэй байдаг.
Грана Падано нь цагаан хоолтон гэж тооцогддоггүй, учир нь энэ нь залуу үнээний ходоодны доторлогоос гаргаж авсан ферментийн цогц юм. Гэсэн хэдий ч зарим компаниуд оронд нь микробын бөөрөөр хийсэн Грана Паданогийн цагаан хоолтон хувилбарыг гаргадаг.
Грана Падано хөргөгчинд агаар нэвтрүүлдэггүй саванд хадгалсан тохиолдолд хэдэн сарын турш үргэлжилж болно. Гэсэн хэдий ч хамгийн их шинэхэн, амтыг хангахын тулд бяслагыг нээсэнээс хойш хэдэн долоо хоногийн дотор хэрэглэх нь зүйтэй.
Тийм ээ, Грана Падано хөлдөж болно, гэхдээ энэ нь бяслагны бүтцэд нөлөөлж болзошгүй тул үүнийг зөвлөдөггүй. Грана Падано хөргөгчинд агаар нэвтрүүлдэггүй саванд хадгалах нь хамгийн сайн арга юм.
Грана Падано бол олон төрлийн хоолонд хэрэглэж болох паста, рисоттос, шөл, салат зэрэг олон төрлийн бяслаг юм. Энэ нь ихэвчлэн нэмэлт амт, бүтэцтэй хоолонд сараалжтай байдаг.